top of page
Search
Writer's pictureArthur

ABA de acasa



Joaca cu propriul copil e DOAR joaca? Asa ar trebui si asa este pentru multi dintre noi. Si daca v-as spune ca e MULT mai mult? Si nu ma refer aici la faptul ca e poate cel mai frumos lucru pe care il experimenteaza un parinte.


Ma refer aici la tehnicile ABA, la faptul ca orice joc ne ofera posibilitati infinite de a-l expune pe piticul nostru la INVATARE.


Da, sunt parinte si fac ABA cu copilul meu. ABA sau analiza comportamental aplicata a aparut de putin timp in Romania, aproximativ 20 de ani. A fost automat asociata si vazuta ca fiind terapia pentru recuperarea copiilor cu autism. Dar este mult mai mult decat atat si asta am inteles doar dupa ce am devenit mama.


Eram terapeut de multi ani deja si multe din tehnici si programe devenisera deja o rutina. Am reusit sa o inteleg sau mai bine zis sa o aplic corect doar dupa ce am devenit mama. Ei m-au ajutat sa inteleg cum ABA poate sa fie si altceva decat un BRAVOOOO! Fals sau despre a tine fortat un copil la masa.


Traim cu totii niste vremuri in care am invatat sa ne reinventam, sa fim mai creativi, mai organizati, sa ne bucuram de lucruri pe care inainte poate nici nu le observam. Totul s-a mutat in online. E bine sau rau, nu este dreptul nostru de a judeca. Nevoia de terapie, a copiilor cu intarzieri in dezvoltare este un fapt si lucrurile sunt cat se poate de serioase. Uneori o pauza de la activitatile terapeutice poate duce la pierderea unor achizitii sau stagnarea procesului de achizitie.


Terapia ABA se face acum online. Ce a insemnat si ce inseamna asta pentru specialisti si pentru parinti? Multe semne de intrebare. Eu cum sa fac asta?


Am ales filmuletul de mai jos, care as vrea sa ma credeti ca nu a fost pregatit in nici un fel, tocmai pentru a va arata cat de frumos pot arata programele si tehnicile ABA. Nu doresc sa starnesc polemici, vreau doar sa vin in ajutorul mamelor care nu stiu cum sa abordeze situatia.


Uca a observat ca fac materiale, pentru piticii de la centru. Curiozitatea ei este uneori o MOTIVATIE in sine, care este de cele mai multe ori suficienta pentru a declansa procesul interactiunii sociale si a deschide canale de invatare. Daca insa nu aveti asta, trebuie sa creati/gasiti aceasta motivatie. Si uite asa a inceput in lung sir de schimb de informatii. Voi enumera mai jos cateva dintre programele ABA pe care le puteti vedea in filmulet:

  • Receptiv si expresiv- identificare si etichetare de obiecte

  • Intraverbal (este animalul lor de...)

  • Categorii (si ce alt animal de companie mai au piratii?)

  • Povesteste-mi despre (ce stii tu despre pirati?)

  • Functii (ce face cu binoclu?)

  • Joc imaginativ (prefa-te ca ai si tu binoclu si te uiti asa cum fac piratii)

  • Asocieri logice (pirati-corabie-mare)

  • Oferirea de explicatii (de unde stii ca ei sunt pirati?)

  • Joc senzorial- jocul cu plastilina

1,307 views0 comments

Comments


bottom of page