top of page
Search
andreea

Generalizarea si mentinerea abilitatilor in mediul natural

Invatarea are loc 24 de ore pe zi. Pornind de la acesta idee, incorporarea generalizarii nu trebuie sa se petreaca doar in sesiunile planificate de predare ci si in afara lor, in mediu natural si sa i se creeze copilului cat mai multe oportunitiati de exersare si expunere la noi si noi situatii, stimuli, contexte etc.

Generalizarea poate fi atinsa in pasi mici si trebuie retinut, ca in cazul multor copii, acesta nu apare automat ca rezultat al sesiunilor planificate de terapie ci necesita plan individualizat si exercitiu.

De foarte multe ori parintii ne informeaza ca cel mic nu demonstreaza si acasa cele invatate in sesiunile de invatare. O problema o poate constitui lipsa de motivatie si de strategii de recompensare, problema abordata intr-un articol precedent. Un alt motiv il poate constiti lipsa unui program de generalizare. Camera de terapie, indiferent cat de bine dotata este nu poate satisface toate caracteristicile unui mediu natural. Camera de terapie este un mediu artifical creat pe cand obiectivul nostru final este acela de a-l determina pe copil sa demonstreze ce a invatat in mediu artificial in mediu natural.

Suntem intr-o continua invatare si dezvoltare cognitiva pe toata durata vietii. Noi ca adulti ne lovim de obiecte, situatii, contexte noi in care nu stim cum sa reactionam. Acesta este un motiv solid de a ne preocupa generalizarea si de a ne asigura ca am depus tot efortul ca cel mic sa detina in repertoriu suficient de multe exemple si exemplare asftel incat sa faca fata mediului natural si sa nu existe o ruptura puternica intre acesta si mediul articifial de predare.

Parintele, ca membru al echipei este insarcinat sa faca acesta trecere intre cele doua medii, sa se asigure ca achizitiile nu raman doar la stadiu de un item invatat bifat pe lista ci ca este folosit functional. Acesta trebuie sa se transforme in puntea de legatura dintre cunostintele dobandite in terapie si demonstrarea lor fireasca.





155 views0 comments

Yorumlar


bottom of page