top of page
Search
  • Writer's pictureArthur

Cea mai simpla tehnica de a-l face pe copil sa vorbeasca

Cea mai simpla tehnica de a-l face pe copil sa verbalizeze: concentreaza-te, draga parinte, pe cuvintele care sunt importante pentru copilul tau.


“De unde sa stiu ce este important pentru el?”


“Nu vorbeste, nu arata nimic din ce vrea, ma ia de mana sau isi ia singur ce vrea!”


“Refuza sa verbalizeze! Ii spun tot timpul cuvantul, insist, el plange, nu scoate niciun sunet sau nu imi acorda atentie!”


“Incerc sa il pun sa repete dupa mine dar el nu vrea, plange si ma opresc pentru ca imi dau seama si mai mult ca nu o sa vorbeasca niciodata si ca autismul a pus stapanire pe viata noastra de familie.”


Acestea sunt replicile pe care noi, specialistii, le auzim de la parintii care incearca zi de zi sa lupte pentru piticii lor si isi doresc sa auda primele lor cuvinte. Cu toate acestea, stim ca voi va cunoasteti cel mai bine copilul si gasiti intotdeauna cele mai bune modalitati de a observa ce ii place cel mai mult.


Asadar, care sunt cele mai importante cuvinte pentru un copil? Poate mama, suc, muzica, ciocolata, masina? Poate nume de actiuni precum gadilat, pupat, dansat, luat in brate?

Cand vrem sa dezvoltam limbajul, cel mai bun sfat ar fi acesta: foloseste cuvinte simple, scurte, spuse rar. Cu cat cuvantul pe care vreti ca piticul sa il invete este mai simplu si scurt, cu atat sansele de a verbaliza sunt mai mari.


Ca adulti, haideti sa facem un mic scenariu si sa ne imaginam ca mergem intr-o tara straina, cu totul diferita de cultura noastra si nu cunoastem deloc limba. Ce cuvant ai folosi pentru a-ti exprima o nevoie? Pentru inceput ai avea nevoie sa cunosti cuvinte precum mancare, toaleta, apa, nu?


Daca esti in aceasta tara, nu stii sa spui apa dar o vezi in magazin si cineva iti spune “aibi-bibi-du?”, ai stii care parte din acest cuvant contine cuvantul apa? Dar daca nu vezi apa si cineva iti spune “aibi-bibi-du?” ai avea idee despre ce vorbeste persoana respectiva?

Daca ne intorcem la regula simplitatii mentionata mai sus si vanzatorul din magazin vede ca te uiti la apa, intinde apa spre tine si iti spune “aibi!”, “aibi!”, “aibi!”, cu siguranta vei invata rapid ca “aibi” inseamna apa.


Scenariul de mai sus va va ajuta sa ii ajutati la randul vostru pe pitici punandu-va in locul lor. Daca va veti da cativa pasi in spate si veti privi copilul minunat pe care il aveti, veti sti cum sa il ajutati sa verbalizeze. Incepeti de azi sa folositi cuvinte simple, usoare, motivante pentru copilul vostru si sigur veti avea reusite!

1,285 views0 comments
bottom of page