”Mens sana in corpore sano” - e ceva ce am auzit des copil fiind de la primul meu mentor, daca putem numi asa. In ultimii ani accentul pe activitatea fizica a adultilor a fost din ce in ce mai subliniat, insa si in cazul copiilor. Aceste activitati imbunatatesc nu doar calitatea vietii sau calitatea de petrecere a timpului, au multe beneficii. Este oare cazul si in ceea ce priveste copiii speciali?
Ei bine, studiile ( nu, nu cele realizate de cercetatorii britanici :) ) demonstreaza ca exista multe beneficii si pentru piticii speciali, insa trebuie sa fim asumati cu totii ca pentru a fi vizibile, trebuie sa exista constanta si stabilitate in ceea ce le priveste.
Abilitatile sociale, in primul rand, vor fi imbunatatite sau cel putin generalizate si mentinute in diferite locatii. Astfel, cel mic va saluta, va solicita ceea ce are nevoie, va zambi, va cauta si primi zambete sau ajutor, toate intr-un mediu sigur si sub supravegherea dumneavoastra si a altui adult. In plus, aceste tipuri de activitati sunt distractive si ofera multiple oportunitati de interactiune fireasca cu alti copii, atat verbal cat si non verbal. Sa luam de exemplu un curs de dans sau inot. Toti respecta aceleasi reguli, in timp ce se distreaza impreuna, iar adultii se pot relaxa impreuna in timp ce ii urmaresc pe cei mici.
Motricitate
Multe tipuri de activitate fizica necesita deprinderi motrice - ale intregului corp sau doar ale mainilor. Acestea includ alergatul, aruncatul, prinsul, impinsul, si asa mai departe. Participand la programe fizice, motricitatea piticilor se va dezvolta si ii va ajuta sa participe si la alte tipuri de activitati: jocuri sociale, activitati educative acasa, activitati la gradinita sau la scoala, excursii, lucru manual, independenta in parc.
In plus, activitatile sportive ( de exemplu tenisul de masa, trambulina, placa de echilibru, echitatia, alergatul) vor imbunatati echilibrul, coordonarea corpului, coordonarea ochilor si a mainilor, lateralitatea, adaptarea la mediu.
Independenta
In astfel de situatii, in care copilul participa alaturi de alti copii sau adulti la activitati fizice, vor ajuta sa isi dezvolte abilitatile de independenta. De exemplu, va invata sa se orienteze singur catre modelul de urmat, sa ceara ajutor, sa exprime neputinta si sa accepte directii, sa ceara informatii si sa se descurce singurel in spatiul pus la dispozitie (inclusiv sa isi gaseasca dulapul, sa se schimbe de hainute, sa se asigure la plecare de acasa ca are tot ce e nevoie, sa sesizeze cand lipseste ceva)
Acum ca v-am convins, va vom oferi cateva directii care va pot ajuta sa incepeti sau sa continuati (pentru ca stim ca majoritatea deja ati inceput) diverse activitati fizice cu cei mici.
A. Sporturi ce ar putea sa fie potrivite
Cursuri de dans
Karate
Alergat
Inot
Bowling
Mersul cu bicicleta
Echitatie
Golf/ mini-golf
Trasee(montane/ in parcuri de aventura)
B. Cu pasi marunti
Medicii recomanda ca cei mici sa fie implicati in activitati fizice minim 60 de minute zilnic, insa recomandarea mea este sa incepeti cu obiective mai mici, pentru a le putea atinge si astfel sa ramaneti motivati pentru a continua. Consider ca perioade mai scurte de timp, derulate de-a lungul intregii zile, vor mai simplu de mentinut si de recompensat (da,da, si voi meritati sa ramaneti motivati), tinand cont ca scopul este ca cei mici sa fie implicati in mod obisnuit in activitati fizice.
Puteti incerca sa:
Mergeti pe jos catre gradinita/scoala
Mergeti impreuna la magazin, pe jos
Folositi-va de reclamele TV sau melodiile de la radio (telefon) si creati pauze de miscare - introduceti cateva miscari traznite si veti avea distractie garantata
Cat de des puteti, mergeti in parc sau la magazinele sportive - testati impreuna si distrati-va
Treptat, puteti mari perioadele de timp si intensitatea miscarilor.
In plus, puteti urmari precis ce anume doriti sa il ajutati pe cel mic sa realizeze, precum deprinderile motorii, care sunt atat de necesare in desfasurarea multor jocuri, activitati sociale, sportive si educationale.Astfel, va puteti folosi de jocuri sau puteti crea impreuna pentru ca cel mic sa se miste in diverse moduri - sarituri, alergat, mers, topait, mersul piticului, mers pe vine, mers lateral) si sa foloseasca diferite obiecte precum mingi ( de diferite dimensiuni), palete, plase. Atunci cand piticul va reusi sa realizeze aceste activitati, sansele de a dezvolta abilitati sau relatii firesti cresc, in cadrul orelor de sport, activitatilor fizice sau la locurile de joaca.
Incepeti usor si nu va lasati!
Comments