top of page
Search
  • Writer's pictureArthur

Ganduri de Craciun

Updated: Dec 24, 2019

Vine acea perioada din an cu miros de scortisoara, cu colinde, cu nasucuri rosii, cu cadouri sub brad. Pentru marea majoritate a parintilor asa este. Sunt insa cativa parinti de super-eroi care se gandesc: "Aoleu, oare va pierde din achizitii in zilele in care nu face terapie?" Oare ce sa fac cu el, ca anul trecut plangea cand auzea copiii care colindau. Nu a vrut sa guste nimic din mancarea de Craciun."

Stim dragi parinti ca poate fi o perioada grea pentru voi dar cu siguranta puteti gasi o sumedenie de oportunitati de invatare din rutina sarbatorilor.

Voi vedeti o reteta de cozonac? Eu vad, pentru piticul vostru un joc senzorial, cand framanta coca, vad programul de matching cand alege ingredientele din reteta desenata, vad concepte matematice cand trebuie sa masoare cantitatile, vad programul de secventialitate, cand trebuie sa puna ingredientele intr-o anumita ordine, de joint attention cand cauta aprobarea adultului si vad o nespusa sursa de exprimare a emotiilor.

Urmeaza impodobitul bradului... hmmm... o schimbare in rutina si in imaginea cu care e obisnuit in casa?! Asta ar putea declansa un tantrum. Nu si daca il pregatim pe copil din timp. Si cu siguranta o instalatie care sa fie potrivita din punct de vedere al stimularii senzoriale poate veni din nou in ajutorul nostru.

Urmeaza cadourile si venirea Mosului. Va incurajez dragi mamici sa mergeti cu ei la tot felul de evenimente specifice, de sezon. Nu are nicio reactie cand vine Mosul sau cand isi primeste cadoul sau e la polul extrem si flutura manutele de bucurie? Eu vad din nou o oportunitate de invatare si posibilitatea de a inversa polii. Ii putem arata cum poti gestiona emotiile puternice sau cum sa te exprimi adecvat. Si cum altfel brad fara cadouri si colinde?

Iti doresti sa fi colindata de piticul tau dar are dificultati in invatarea unei poezii? Alege un cantec in care versurile se repeta si foloseste un suport vizual in care cuvintele sunt inlocuite de imagini. Prin tehnica intraverbalului, in care tu incepi o propozitie si piticul continua (avand imaginea in fata) puteti chiar sa mergeti la un vecin mai dragut si intelegator, la colindat.

Si iata ca vine si seara de Ajun. I-ai luat o jucarie educativa, probabil un puzzle? Te-as intreba mamica draga daca tu te distrezi facand puzzle? Alegeti jocuri de familie, jocuri care va fac voua placere. Deja aud "pff dar nu ii place nimic, nu se joaca cu nimic". Cum ar fi pentru voi sa primiti un joc foarte complicat care are regulile explicate in chineza? Ati vrea sa il jucati? Probabil nu. Dar daca ati vedea ca lumea din jur se distreaza teribil jucand acel joc? Majoritatea jocurilor au reguli care se repeta. Au la baza 80% din programele pe care in general le au piticii in terapie. Ce au in plus? Generalizarea in mediul firesc si din nou componenta sociala pe care niciun terapeut sau specialist nu o poate oferi, mai autentic copilului tau, decat tine, super-parinte.

Sa vina sarbatorile cu calm, rabdare, poate cu o ora in care pitic sta cu cineva drag, ca sa va puteti trage sufletul.

Sarbatori cu drag super-parinti!

488 views0 comments
bottom of page