Piticii prezinta intarzieri in limbaj dar, uneori, poate sa fie vorba de ceva mai mult, precum autismul. Stim ca pentru parinti este coplesitor sa astepte pe listele de evaluari si tocmai de aceea, prin acest articol, incercam sa punem accentul pe ce trebuie sa urmariti atunci cand vorbim despre autism sau intarziere in limbaj. Asadar, vom vorbi mai departe despre 4 situatii la care toti parintii trebuie sa fie atenti.
1. Copilul tau arata cu degetul
Incepand cu varsta de 18 luni, maxim 2 ani este extrem de important ca piticul tau sa stie sa arate cu degetul obiectele pe care le prefera, o jucarie sau poate un biscuite. Pe langa acestea, ar trebui sa stie sa arate cu degetul diferite obiecte doar ca sa iti castige atentia. Un exemplu de joint attention este atunci cand copilul iti arata ca pe cer zboara un avion si asteapta confirmare din partea ta. Atunci cand copilul nu arata cu degetul desi are 18 luni sau aproape 2 ani, e posibil ca micutul sa aiba o problema, caci acesta este un criteriu specific autismului.
2. Copilul intelege limbajul expresiv si receptiv
Este extrem de important ca atunci cand vorbesti cu copilul tau, aceasta sa demonstreze ca intelege ce ii spui sau sa arate actiunile pe care i le ceri sa le faca. Intarzierile in limbaj nu inseamna neaparat autism dar daca copilul are 2 ani si observi ca nu intelege ce se vorbeste, ar trebui sa vizitezi un doctor.
3. Se joaca cu copiii si jucariile
Se joaca copilul tau cu mai multe jucarii sau prefera doar una singura, pe care o ia cu el peste tot? Se joaca intotdeauna la fel, pentru scurte perioade de timp sau pentru cateva ore? Invarte roti, aseaza jucariile in aceeasi ordine, inchide/deschide usi, pune cuburi unele peste altele? Jocul este repetitiv si nu pare interesat de ce se joaca ceilalti copii? Aceste comportamente sunt specifice autismului.
4. Imita in joc actiunile celor din jur
La 18 luni sau chiar 2 ani, copilul imita semnul “pa”, imita actiuni simple cu jucarii, pasi simpli de dans sau ce spun cei din jur.
Cand vorbim de dezvoltarea copilului este important ca parintii sa urmareasca ariile prezentate mai sus. Daca acestea sunt deficitare sunt sanse sa fie vorba de mai mult decat de o intarziere a limbajului. Chiar daca vorbim de un diagnostic sau nu, este important sa urmezi cateva sfaturi extrem de importante.
Citeste despre ariile de dezvoltare pe varste ale copilului. Vei putea sa iti dai seama ce trebuie sa stie copilul tau din punct de vedere cognitiv, motric, social, cand trebuie sa invete sa arate cu degetul, cate cuvinte trebuie sa stie, ce abilitati de autoservire trebuie sa aiba: mananca singur, bea singur din cana etc. Daca ai analizat stadiile de dezvoltare si observi ca, desi are 2 ani, copilul tau nu demonstreaza abilitatile specifice varstei sale, dar le demonstreaza pe cele de 18 luni, vorbim atunci de o intarziere in dezvoltare.
Tine legatura constant cu doctorul si educatorul copilului tau. Vizita la doctor poate sa iti ofere cele mai bune raspunsuri in ceea ce il priveste pe copilul tau. Daca merge la gradinita, atunci educatorul poate sa iti ofere cele mai bune informatii despre pitic: cum raspunde in grup, daca asteapta in rand, daca apar comportamente problema sau daca invata din clasa, in acelasi timp cu colegii.
Invata despre Analiza Aplicata Comportamentala (ABA). Aplicand intensiv principiile comportamentale, copiii care incep terapia ABA de la varste mici pot invata si recupera din ariile deficitare.
Opmerkingen