Mi-a trecut de multe ori prin cap sa scriu o carte. Si ma amuz deseori cu colegele la munca pentru ca spunem noi, cel mai potrivit titlu ar fi Marea carte a interventiilor comportamentale. De ce spunem asta si de ce exista un iz de ironie? Pentru ca ni s-a intamplat de multe ori in experienta noastra de profesionisti sau de parinti sa rezolvam comportamente problematice cu niste interventii ca: Poti sa faci x sau y! sau Te rog, incearca…si multe alte tehnici stiintifice.
Si de multe ori parintii sunt chiar surprinsi sa vada ca functioneaza ceea ce le sugeram si ca poate CONSECVENTA e uneori o bageta magica.
Revenind la subiect si la marea interventie pe care am aplicat-o. Perioada pandemiei, evident a produs efecte si in familia noastra si cea mai afectata a fost mezina, care evident cand ne vede acasa are asteptarea sa se intample ceea ce s-ar fi intamplat intr-un week-end normal. Dar ce sa vezi, surpriza, ia atentia parintilor de unde nu-i. Si uite asa, a gasit Uca mea, o supapa unde sa explodeze. Si ne-am trezit cu un nou obicei. Dupa ce adormea singura, cu o poveste si un pupic (asta dupa 3 ani, dormiti cu mami si un an de acomodare cu dormitul singura in patutul ei, de care va povestesc alta data) se trezea dupa o ora sau doua, pe motiv ca are nevoie la baie, plangand sau mai bine zis miorlaind si dupa o imbratisare si un pupic se intorcea in pat. Azi asa, maine asa, pana cand a devenit un obicei obositor si enervent. Bine, bine si ce sa facem cand emotiile sunt implicate si nu vrei sa ranesti copilul cand are nevoie de o imbratisare? Pai cauti si gasesti o MOTIVATIE. Si cu noroc a descoperit seria de spectacole online cu Gasca Zurli, unde evident mentioneaza “aproape intamplator” produsele din magazin. Si a venit intrebarea magica: Mami pot sa imi comanzi papusa, fetita Zurli? Si cum aveam nevoie de o motivatie puternica, pentru obiceiul creat am zis da. Fetita Zurli a venit dar a asteptat la usa, cuminte pana cand Maria a reusit sa doarma fara sa se trezeasca plangand iar daca avea nevoie la toaleta sa mearga la baia unde nu deranjea pe nimeni. Si ce sa vezi, brusc a reusit. Si nu i-a mai fost greu, nu a mai avut nevoie de imbratisari sau pupici, decat inainte de culcare evident.
Si toata lumea a dormit fericita, ei asta pana va descoperi ceva nou….
Dar haideti sa vedem, din punct de vedere a interventiei comportamentale, ce s-a întamplat.
In primul rand, pornim de la ideea ca orice comportament are o functie (se intampla cu un motiv), analizand antecedentele comportamentale, toate datele conduceau la concluzia ca Uca manifesta acest comportament pentru a-mi accesa atentia. A fost metoda ei de a indentifica atentia mea in toata perioada asta incurcata in care ma vedea in casa insa timpul calitativ nu mai exista din cauza sarcinilor multiple de la job.
Primul pas a fost sa dozez atentia mea calitativ in alte momente ale zilei.
In al doilea rand, fetita Zurli isi joaca cartea motivatiei supreme si a obiectului de confort. Am reusit sa transfer motivatia pentru atentia mea asupra unui obiect de confort care sa o ajute pe perioada noptii.
Ca o astfel de metoda sa functioneze este important sa alegem acele motivatii supreme care sa depasesca motivatiile initiale. In alte cuvinte, motivatia de a o obtine pe fetita Zurli a fost mai puternica decat motivatia de a-mi indentifica atentia pe durata noptii. De specificat este ca nu functioneaza cu orice motivatie ci doar cu acelea aflate in varful clasamentului.
Un alt aspect de luat in calcul este acela al echilibrului dintre efortul depus pentru manifestarea comportamentului si puterea motivatiei. In cazul nostru, efortul era mare (sa se abtina sa vina la mine noaptea) drept urmare trebuie sa alegem motivatia pe masura comportametului. Pentru acele comportamente greu de atins pentru care piticul depune efort de a le atinge se aleg acele motivatii din fruntea clasamentului in preferinte.
Cateodata cele mai simple interventii pot avea rezultate imediate.
Spor!
コメント