top of page
Search
  • Writer's pictureArthur

Reusitele noastre sunt reusitele super-piticilor nostri

Anul 2020 a inceput cu cele mai fericite momente atunci cand am realizat graficul activitatii noastre pentru anul 2019. Aceste rezultate ne motiveaza si ne demonstreaza ca in fiecare zi, impreuna cu parintii si colegii nostri, putem spera ca vom avea copii fericiti si recuperati.

Stim, e un drum greu, cu multe obstacole in cale, dar e unul care merita parcurs in fiecare zi.

Echipa noastra i-a ajutat pe pitici in acest an sa rosteasca cuvinte pentru prima data, sa ajunga chiar sa vorbeasca fluent desi erau nonverbali, sa arate obiecte la cerere, sa imite, sa se joace intr-un mod firesc si natural, sa faca activitati specifice mediului prescolar sau scolar, sa mearga pentru prima data la gradinita, sa interactioneze cu copiii de varstele lor la grupurile noastre de socializare, sa generalizeze informatiile obtinute in alte locatii si cu alte persoane si sa coopereze cu parintii lor.


Credem cu tarie ca progresul trebuie sa poata fi masurat.

In planul activitatilor noastre cu copiii, Lumea lui Arthur foloseste intotdeauna evaluarea ABLLS-R, Assessment of basic of language and learning skills. Acesta este un ghid curicular de evaluare a abilitatilor lingvistice si functionale, utilizat de catre analistii comportamentali in cazul persoanelor cu tulburari de dezvoltare. El a fost dezvoltat de James W. Partington, Ph. D., BCBA.


Administrata anual sau bianual, evaluarea ABLLS-R serveste ca punct de referinta pentru a masura progresul copilului in ariile de competente vizate. Itemii evaluati sunt structurati in 25 de arii care cuprind: cooperarea, performanta vizuala, limbajul receptiv, imitatia: motorie, vocala, cereri, conversatii, etichetari, vocalizarea spontana si sintaxa gramaticala, joc, interactiunea sociala, invatarea in grup si regulile clasei, generalizarea informatiilor, abilitati matematice, scriere si citire, autoservire: indemanarile de a manca, a se imbraca, igiena.


In Lumea lui Arthur progresul este masurat si vizibil.

Rezultatele noastre din 2019 demonstreaza evolutia superpiticilor din Lumea lui Arthur prin utilizarea acestui instrument educational, menit sa ofere coordonatorilor o directie pentru a dezvolta un plan personalizat de interventie (PIP).


Va prezentam in continuare cateva grafice care urmaresc evolutia copiilor din Lumea lui Arthur, cu varsta cuprinsa intre 0-3 ani si 4-6 ani pe parcursul unui an. Culoarea portocalie evidentiaza rezultatele primei evaluari pe care echipa noastra o face in momentul in care piticii vin pentru prima data in Lumea lui Arthur. Culoarea verde reprezinta rezultatele obtinute dupa primele 6 luni de activitate in echipa noastra, iar cele cu mov releva tot ce au invatat si recuperat alaturi de colegii nostri, #superpiticii din #lumealuiarthur intr-un an de zile.

Evaluarile desfasurate au cuprins peste 500 de intrebari si au fost testati itemi din evaluarea ABLLS-R: cooperarea copiilor cu adultii, reactia la sistemul de recompense, modul in care potrivesc poze, obiecte simple, constructiile: turnuri, puzzle-uri, incastre, cuburi, realizarea actiunilor, cum raspund la nume atunci cand sunt strigati de cei apropiati dar si de persoane necunoscute, indeplinirea instructiile date de membrii familiei, persoanele neutre, cum isi comunica nevoile si preferintele, jocul, manipularea jucariilor, interactiunea cu copiii si jocul cu acestia, contactul vizual, conversatiile cu cei din jur, cum se raporteaza la mediul scolar si prescolar si cum raspund cadrelor didactice, invatarea in acelasi timp cu copiii de aceeasi varsta, abilitatile de autoservire si independenta: masa, igiena, abilitatile de imbracare dar si cum demonstreaza abilitatile motrice, grosiere si fine.


A fost un an plin de reusite la care am avut parte si de ajutor. Pe langa parintii din Lumea lui Arthur, au fost alaturi de noi si logopezii, Adina Olteanu, Ruxandra Vizitiu si Georgiana Trancau, Dawn Hoffman, specialist in terapia de integrare senzoriala, scriitoarea Diana Badica, care a ales sa doneze catre Lumea lui Arthur drepturile de autor ale primului ei roman, Parinti, muzicoterapeutul Eduard Mariciuc, psihologul clinician Catalin Stanciu, domnul profesor Ion Duvac si coordonatoarea grupului de suport Laura David. Va multumim din inima pentru implicare!

418 views0 comments
bottom of page