top of page
Search
  • Writer's pictureArthur

Terapia online

Traversam momente dificile in care toti suntem nevoiti sa ne reorganizam, sa ne reinventam si sa gasim solutii astfel incat domeniul nostru de activitate sa nu aiba de suferit.


Suntem intr-o perioada in care tehnologia avansata isi joaca cea mai pretioasa carte, aceea de supravietuire a serviciilor. Mediul online este o resursa importanta de care putem sa ne folosim in lunile ce urmeaza. Concerte online, sedinte de aerobic, emisiuni pentru copii, pana si Gasca Zurli si-a mutat activitatea in online, toate aceste persoane s-au repozitionat si lupta impotriva pandemiei. E o dovada de curaj sa lupti si sa te reinventezi in acesta perioada si sunt de admirat toate persoanele care raman in prima linie si nu cedeaza, isi pun resursele si creativitatea in miscare.


Activitatea noastra presupune contact uman, contact care de cele mai multe ori joaca un rol esential in solutionarea diverselor probleme care apar, precum probleme de comportament sau aparitia barierelor in invatare.


Terapia de recuperare a unui copil cu autism presupune implicarea unei echipe numeroase (parinti, doctori, cadre didactice, terapeuti, coordonator), echipa ce lucreaza impreuna la implementarea unui plan de recuperare dezvoltat prin observatia directa a copilului. Orice ora de terapie conteaza si e un pas inainte, de aceea conditiile actuale de pandemie nu inseamna cedare, pauza sau vacanta, ci reorganizare si adaptare.


Terapia online sau consultanta la distanta prin intermediul dispozitivelor tehnologice de comunicare este o solutie ce poate sa asigure mentinerea achizitiilor dobandite pana in acest moment si de generalizare a acestora dar trebuie vazuta doar ca ultima resursa de aplicare.


Sedintele de consultanta online implica indrumare oferita de catre un specialist parintelui astfel incat copilul sa beneficieze de continuitate.


Este o perioada oportuna ca parintele sa isi petreaca cat mai mult timp cu piticul, sa ii cunoasca bine achizitiile, ritmul de invatare, stilul de invatare dar si sa invete cum sa aplice tehnicile de predare si diminuare comportamentale, invata cum sa ii gestioneze comportamentele problema si cum sa il invete lucuri noi, dar fara a se transforma in terapeut. Nici nu este corect sa le cerem asta, in conditiile in care unii specialisti au in spate ani de experienta sau zeci de cursuri de specialitate. Aceste achizitii ale parintelui se vor oglindi in viitor in relatia parinte - terapeut - copil ajutand astfel la un ritm de evolutie mai alert al copilului sau macar o mentinere a achizitiilor. Studiile au demonstrat un trend ascendent mai alert in achizitii in cazul copiilor ai caror parinti inteleg si aplica principiile ABA. Deci putem considera terapia online la domiciliu ca fiind training intensiv pentru parinte.

Specialistii recomanda parintilor sa isi pastreze relatia fireasca parinte - copil si sa nu isi asume un rol de terapeut. In aceste conditii putem sa privim acesta perioada ca fiind oportuna pentru mentinere si generalizare, procesul de predare fiind ingreunat si ritmul de achizitie putand sa stagneze.


Un alt aspect de luat in calcul este acela ca un terapeut isi dedica timp pentru studiu si practica inainte de a intra in camera de terapie si de a fi responsabil de aplicarea unui plan. In aceste conditii exista o probabiltate destul de mare ca orele de consultata online sa se transforme in training teoretic pentru parinte, astfel consumand o resursa foarte importanta, timpul. Stim ca lupta impotriva autismului este contracronometru. In aceste conditii este util sa i se puna parintelui la dispozitie toate resursele necesare, precum carti, video, etc. si planul personalizat sa fie explicat si scris intr-un limbaj uzual si nu de specialitate.


Stim ca diagnosticul de autism vine la pachet cu un cumul de comportamente problema, precum stereotipii, fixatii, agresivitate, autoagresivitate, opozitionism. Daca in cazul metodelor de predare metoda terapiei online poate functiona, pentru unii copii, in cazul comportamentelor problema pot aparea dificultatii de implementare a strategiilor. De cele mai multe ori am intalnit in experienta noastra dificultatea parintelui de a gestiona aceste comportamente din cel mai simplu si firesc argument, motivul fiind acela al factorului emotional. Este important ca aceste comportamente sa fie mentinute la o frecventa si durata redusa sau chiar sa tinda catre zero si sa nu existe o crestere a lor pentru ca, asa cum ne spune experienta, teoria si studiile, acestea se pot intoarce mai puternice cu frecventa sau durata mai mare, mult mai rezistente la interventii si sa treaca o perioada mult mai mare de timp pana in momentul in care sunt tinute sub control.


Terapia online poate sa functioneze in cazul copiilor care stau acasa, care petrec timp in compania parintilor insa mai exista o categorie de copii plecati la bunici sau parinti care au mai multi copii. In acest caz lucrurile sunt mai complicate, din simplul motiv ca exista probabilitatea sa nu existe acces la internet. In plus, intervine si factorul diferentei de mentalitate dintre generatii.


In alta ordine de idei, orice actiune in directia evolutiei copilului este un pas inainte. Timpul pe care il petrece parintele cu copilul este benefic, se poate pune accent pe dezvoltarea abilitatilor privind jocul si interactiunea sociala si se cladeste o relatie mai puternica, relatie care in mod normal din cauza ritmului de viata si a stresului cotidian, se rezuma de cele mai multe ori la satisfacerea nevoilor de baza.


Hai sa privim acesta perioada cu optimism si sa o privim ca pe o noua oportunitate sa ne reinventam si sa ne punem toate resursele in miscare. Sa renuntam nu este o optiune.

976 views0 comments
bottom of page