E perioada vacantelor, cu mult timp liber si ore intregi in care mami si/sau tati trebuie sa caute idei, jocuri, activitati astfel incat piticii sa simta si sa traiasca bucuria vacantei, a iernii si a momentelor nepretuite cu parintii… Insa ce putem face, totusi? E prea frig sa stam afara si prea lunga vacanta sa o petrecem doar in casa. Copiii au in permanenta nevoia de a experimente si de a cunoaste lumea din jurul lor.
Exista intotdeauna variante, chiar si atunci cand nu ne sunt foarte evidente sau la indemana. Pentru super-eroii speciali insa e nevoie de o planificare si o desfasurare mai atent realizate. Asta pentru ca orice iesire are, pe langa scopul principal -distractia- si scopuri secundare: extinderea abilitatilor, generalizare si adaptarea la medii si persoane noi.
In primul rand, incercati pe cat posibil sa existe in rutina picilor un orar vizual, care sa ii ajute sa inteleaga ce urmeaza sa se intample in ziua aceea, uneori chiar si in saptamana respectiva.
Puteti simula unele activitati specifice diferitelor locatii, puteti urmari filme/ documentare, realiza jocuri senzoriale, tematice sau role-play pentru a-i familiariza cu ce urmeaza sa se intample. In acest scop, asigurati-va ca activitatile sunt distractive, placute si asociate cu alte lucruri pe care piticii le prefera in mod obisnuit.
Setati-va obiective/ scopuri usor de atins: atat pentru pici, cat si pentru dumneavoastra. In felul acesta, veti putea sa va concentrati energia si emotiile catre aspecte pozitive si iesirile vor deveni momente pe care abia asteptati sa le petreceti impreuna.
Asadar, pana acum ne-am pregatit putin de iesire ce va avea loc. Ce facem cand vine momentul in care am plecat si am ajuns la locatia dorita?
Pentru inceput, ne vom asigura ca vedem toate lucrurile pozitive pe care cel mic le face ( sau lipsa celor negative) si ca il incurajam. in plus, stim deja toate lucrurile care ii plac si ne asiguram ca avem cateva din ele la indemana.
Momentele in care abordati aspectele mai tehnice sunt un subiect extrem de important; de cele mai multe ori noi, adultii avem tendinta ( involuntara de cele mai multe ori) de a pune intrebari sistematic, serios, riscand sa transformam momentele distractive in momente pe care cei mici vor cauta sa le evite. Asadar va fi nevoie sa fim extrem de atenti la ce spunem si mai ales CUM le spunem.
Ati observat vreodata copiii in parc sau pe strada cand stau de vorba cum afla informatii unii de la ceilalti? In niciun caz folosind un ton serios sau repetand aceeasi intrebare de mai multe ori fara a modifica ceva in felul cum intreaba ( cel mai la indemana instrument folosit de ei este tonul vocii). Ceea ce vrem sa “scoatem” de la pitic va trebui sa fie cerut intr-o maniera jucausa si sa aiba urmari distractive in continuare, astfel incat el sa isi doreasca in viitor sa aiba astfel de interactiuni cu noi.
Daca cel mic nu reuseste sa ne ofere un raspuns, il vom ajuta prin a schimba felul in care ii cerem acel raspuns sau prin a-i oferi ajutor privind raspunsul asteptat - fie ca vorbim de comportamente ( maniere, reguli samd) sau de cunostinte sau abilitati. In ceea ce priveste comportamentele dezirabile, putem veni in ajutorul lor cu un set de reguli vizuale care sa aiba consecinte extrem de clare pentru ei.
Stabiliti pasi mici pe care vreti sa ii realizati intr-o zi: de exemplu, daca vorbim despre o piesa de teatru sau un film, acceptati, daca e cazul, nevoia piticului de a sta pe scari sau in bratele dumneavoastra, poate chiar de a iesi din sala dupa 10-15 minute. Sau poate isi doreste ca in acel timp sa bea sucul preferat sau sa ii faceti un masaj la manute, umeri sau capsor.
Daca nu reusiti din prima incercare sa finalizati o activitate de acest tip asa cum v-ati imaginat, nu e nicio problema. Vom mai incerca o data, si inca o data, astfel incat, incet, incet sa il ajutam pe piticot sa gaseasca placerea in aceste activitati.
Asadar, rabdarea si perseverenta, alaturi de bucurie si zambete reprezinta ingredientele magice necesare unei iesiri reusite!
Voi unde iesiti azi?
Alte lucruri interesante poti gaisi mai jos:
Comentarios